dijous, 30 de setembre del 2010

Wikipedia, Wikis i Creative Commons.

WIKIPEDIA


És la enciclopedia online més visitada i més coneguda arreu del món. Está formada per un wiki (document editable), que permet el lliure ús de la pàgina, possibilitant als usuaris: crear, modificar, esborrar, enllaçar un text. Per aquest motiu s'actualitza constantment, i avui dia podem trobar més de  40.00 articles en castellà i més de 2.500.000 en anglés. En aquesta web podem trobar biografies de cantants, futbolistes, científics,actors, definicions, fets universals..


El fet de que tothom pugui accedir i modificar a qualsevol informació que hi hagi exposada a la pàgina, ens podria donar un cert punt de desconfiança ja que pot no ser cert allò que han aportar, per aquest motiu hem de saber que Wikimedia (una entitat sense ànim de lucre), és l'encarregada del seu gestionament, unes vuit persones són les responsables de revisar totes les aportacions que fan els cibernàutes i, en cas de que la informació sigués errònea esborrar-la. Wikipedia cada dia compta amb més recolzament i més recursos per a fer-ho i això ens transmet fiabilitats, fins i tot han creat un dispossitiu online que detecta la informació errònea o poc apropiada quan algú la introdueix.


Si volem aportar informació enciclopèdica o altres artícles, podemos editar-los, els ellnaçem i així els compartim.


  • Hi ha la mateixa informació a tots els idiomes? Això és bó o dolent?



No, els continguts són diferents, en alguns idiomes surt més informació que en d'altres i informació diferent. Si per exemple busquem un poble de Barcelona, ens sortirà moltísissima més informació en català que en anglés.
Això és bó, ja que lo important és que aparegui la informació ja sigui en un idioma o en un altre.

  • S'assemblen els artícles en la forma?
Sí, tots els artícles tenen una estructura igual o molt similar. A la dreta hi ha la fotu, el primer text que apareix és una petita introducció, surten enllaços, bibliografia, referències..

  • Com es modifiquen els articles?
Per modificar un artícle cal tenir un compte a la web, accedir-hi i li donem a la pestanya "modificar", una vegada editat el text clickem a "desa".

  • És cert el que possa a la wikipedia?
Gairabé tot el que hi ha és cert, hi han molt pocs actes vandàlics i la gent no acostuma a afegir informació falsa, i si es dòna el cas aquesta informació dura minuts ja que hi ha Un grup de vuit persones que treballen en aquesta web i s'encarreguen de que aquesta funcioni correctament i de supervisar-la. A més molts artícles tenen referències, la cual cosa dòna veracitat.

  • Qui fa els artícles?
Els artícles els comença una persona però poc a poc diferents usuaris van afegint informació, degut a que cualsevol persona que estigui registrada pot editar-ho, un article pot estar escrit per més de 500 persones.



www.wikipedia.com




ELS WIKIS


Bé de la paraula wiki-wiki que prové de Hawaii i significa molt ràpid. Els wikis són un document editable, que permeten l'edició simultànea de la informació a varies persones a l'hora. Estàn disenyades per a gestionar la informació de manera col·lectiva i permeten editar, compartir, copiar, enllaçar la informació amb només tres botons: editar, enllaçar i guardar. En resum, són documents que van agafant forma quan han estat editats per varies persones. Amb el botó editar és amb el que aconseguim passar de tenir una pàgina només de lectura a una editable.

He penjat uns vídeos que parlen de la wikipedia i dels wikis i que crec que ajuden bastant a comprendre que són i per a que serveixen.





















DRETS D'AUTOR I CRATIVE COMMONS.



"Els Drets d'autor (copyright, de símbol ©) són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria de països per als autors d'"obres originals" incloent-hi obres literàries, dramàtiques, artìstiques i intel·lectuals."
 

 Vídeo explicatiu:








Per protegir una imatge, un text, un blog.. anem a la pàgina: http://es.creativecommons.org/

Classificació dels drets d'autor:

  • Domini públic: l'autor renuncia completament als seus drets o aquests han caducat.
  • Programari lliure sense protecció heretada: se subministra el codi font i se'n pot crear una obra derivada sense que aquesta tingui cap obligació de protecció. Moltes llicències pertanyen a aquesta classe, per exemple: Academic Free License v.1.2; Apache Software License v.1.1; Artistic; Attribution Assurance license; BSD License; MIT License; University of Illinois/NCSA Open Source License; W3C Software Notice and License; etc.
  • Programari lliure amb protecció heretada: Algunes restriccions s'apliquen a les obres derivades. Entre les llicències d'aquesta categoria hi ha: Artistic License; Common Public License v.1.0; GNU General Public License v.2.0; GNU Lesser General Public License v.2.1; Mozilla Public License; etc.
  • Programari de propietat (a voltes anomenat propietari o privatiu): Es protegeix contra còpia, modificació i redistribució.


Cliquem a la pestanya on possa "llicències", "triar una llicència" i allà triem el tipus de restrinció que volem, si volem permetre el seu ús comercial, si volem que estigui destinada a l'ús públic, si volem tenir tots el drets reservats..
Per pujar al blog la icona de drets reservats hem de copiar el text que en sortirà després d'haver triat el tipus de llicència i pujar-ho al blog  anant a disseny, afegir un gadget, HTLM/Java...


(El meu creative common del blog)





IMPORTANT!


Abans d'agafar una foto em de mirar si aquesta té drets reservats o està destinada per l'ús públic. Hi ha pàgines webs que contenen imatges per a l'ús públic, com per exemple:
www.freefoto.com
http://www.picasa.google.com/
http://www.flickr.com/


Però tot i haver pàgines webs on la gent penja les seves fotografíes, hi han algunes que estàn protegides, i si trobem una que ens permet el seu ús, hem de citar SEMPRE el lloc d'on l'em extret amb un enllaç.


Buscar fotografies al flickr amb creative commons.



Per buscar fotografies al flickr i que en surtin directament les que tenen "some rights reserveds" i per tant, s'ens autoritza pel seu ús, li donen a "búsqueda avanzada" i a "Buscar sólo dentro de contenido con licencias de Creative Commons".





dimecres, 29 de setembre del 2010

El Pla Educatiu 2010-2011 invertirà 510.000.000 en l'educació no universitària

Dimecres 29 de setembre de 2010

El Pla Educatiu 2010-2011 invertirà 510.000.000 en l'educació no universitària.
  • Aquest pla preveu 17 programes, entre els quals destaca el de Millora de l'Aprenentatge de Llengües Estrangeres.
  • Persegueix flexibilitzar el sistema formatiu espanyol, millorar el rendiment escolar i reforçar la formació professional, entre altres.
  • Inclou a més la modificació de l'últim curs de l'ESO.

El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, i els consellers autonòmics del ram van aprovar aquest dimarts, en la Conferència Sectorial d'Educació, la posada en marxa del Pla d'Acció 2010-2011, que contempla 17 programes, entre els quals destaca el de Millora de l' Aprenentatge de Llengües Estrangeres.
Aquesta iniciativa, que compta amb una dotació pressupostària de 510 milions d'euros per a l'educació no universitària, va ser aprovat el passat mes de juny pel Consell de Ministres i es basa en una dotzena d'objectius que han aconseguit en els últims mesos el suport majoritari de la comunitat educativa, després del frustrat pacte per l'educació.

Entre els programes, destaca el de reforç de l'anglès, que persegueix millorar la formació El Pla d'Acció persegueix flexibilitzar el sistema formatiu espanyol, millorar el rendiment escolar, reforçar la Formació Professional, donar més autonomia als centres, formar el professorat i fomentar la cultura de l'avaluació, entre altres.

Entre els programes, destaca el de reforç de l'anglès, que persegueix la formació i l'intercanvi, beques i programes d'immersió lingüística dels centres; estades a l'estranger de professors i alumnes, amb un programa específic perquè alumnes d'ESO i Batxillerat estudiïn en països europeus, increment dels centres plurilingües, i foment del reconeixement de les competències en idiomes adquirides.
Aquest Pla d'Acció inclou a més la modificació de l'últim curs de l'ESO perquè adquireixi un caràcter orientador amb dues opcions, una enfocada al Batxillerat i una altra cap a la Formació Professional, que la setmana passada el grup socialista al Congrés dels Diputats va incloure en les esmenes a la Llei d'economia sostenible.

divendres, 24 de setembre del 2010

Interactivitat

Edu3.cat


  • El propòsit inicial amb el que van ser creats els ordinadors era fer càlculs matemàtics, però amb els avenços tecnològics s’han convertit en potents màquines que ens permeten comunicar-nos virtualment i ens proporcionen tot tipus d’informació.
  • Els ordinadors van produir grans canvis en l’adquisició d’informació respecte els llibres, ja que utilitzen diferents maneres d’organitzar i mostrar la informació. Els llibres ho fan de manera lineal envers la interactivitat dels ordinadors.
  • Vannevar Bush a mitjans del s.XX va proposar que les computadores operessin de la mateixa manera que ho fa la ment humana: basant-se en la associació d’idees. Finalment aquest nou model proposat per Bush no va triomfar i no va ser fins que la tecnologia va anar evolucionant quan van sorgir avanços en aquest camp, un d’ells de la mà de Ted Nelson amb “Xanadu”, una espècie d’internet que encara que no va tenir èxit va donar peu a la hipermèdia i a l’hipertext. D’altra banda Douglas Englebart, va crear del ratolí.
  • A la dècada dels noranta es va inventar el CD-ROM i amb aquest van sorgir els primers programes interactius, tot i que els que més demanda van tenir van ser els videojocs.

Presentació i declaració d'intencions.

Hola! Benvinguts i benvingudes al meu blog! Sóc la Laura Martínez, tinc dinou anys i visc a Sant Feliu de Llobregat. El curs passat vaig acabar els meus estudis de batxillerat al Col·legi Verge de la Salut i aquest any estic cursant primer any d’Educació Infantil a Blanquerna. He creat aquest blog amb la finalitat d’anar penjar al llarg del curs tot tipus d’apunts i exercicis que treballem a classe, treballs, notícies que em semblin interessants… A més a més tota aquesta informació la podré compartir amb la resta de companys de classe el qual ens serà molt útil.

diumenge, 19 de setembre del 2010

VIDEO I EDUCACIÓ

EDUCACIÓ AUDIOVISUAL


En Jordi ens ha manat llegir el primer capítol del llibre de FERRÉS, J. (1992). Vídeo i educació. Ed. Paidós. Barcelona.

A continuació us mostraré un breu resum de cada apartat:


 
La tercera onada

Segons Alvin Toffler , l’espècie humana ha patit uns canvis al llarg de la seva vida, des de la importància de la mà d’obra fins l’arribada de les primeres màquines. Avui en dia, podem parlar de la tercera onada que es basa en l’electrònica i la tecnologia.

El desfasament de l’escola

L’escola es basa en el passat, no vol adaptar-se a les noves tecnologies. Per tant, no evoluciona.

La por al canvi
Tenim por al canvi a conseqüència de factors psicològics relacionats amb un sentiment de inseguretat.  Llavors, l’escola segueix mirant cap al passat a causa de la inadaptació.

El desfasament en xifres
Als joves, el 80% de la informació els hi arriba a través dels medis de comunicació de masses o bé per la interacció social, i tan sols un 20% per l’escola.
Al 1979 es realitza a França una enquesta on la majoria de nens prefereixen veure la televisió abans que escoltar als seus pares.

Un nou home
El cervell humà es dividit en dos hemisferis, el dret i l’esquerre.
  • HEMISFERI DRET:
Controla la part esquerra del cos. Reconeixement de rostres, distinció de formes, etc. Funcions espacial no verbals. Sensibilitat per allò acústic. Dimensions artístiques, musicals i espacials. Emocional, intuïtiu, creatiu i sintètic. Secundari, del repòs, espiritual i receptiu.


  • HEMISFERI ESQUERRE:
Controla la part dreta del cos. Lectura, escriptura, càlcul, aritmètica, classificació i lògica. Funcions lligades al llenguatge i l’abstracció. Sensibilitat per allò visual. Part racional del pensament. Intel·lectual, analític, dominant i actiu.



Una nova manera de conèixer

Avui en dia, comencem a utilitzar més l’hemisferi dret a causa dels mitjans de comunicació de masses, encara que no deixant de banda a l’hemisferi esquerre.
Tot allò auditiu i visual té una gran importància en els nostres dies, i es reflexada a l’escola.

Un nou llenguatge
Segons Claude Santelli, “el llenguatge audiovisual es aquell que comunica les idees a través de les emocions”.
Podem definir el llenguatge audiovisual a través de set trets principals: 
  1. La barreja
  2. Llenguatge popular
  3. Dramatització
  4.  Relació òptima entre fons i figura
  5. Presència
  6. Composició per “flashing”
  7.  Encadenament “de mosaic”
El nen creix absurd
El nen creix absurd a conseqüència que esta vivint alhora en dos mons, l’un l’escola i l’altre els mitjans de comunicacions. Per tant, aquestes dues cultures xoquin i fa que l’escola es converteixi en un terme mig.

Una educació en estèreo
Es l’ intent de superar l’absurd amb una proposta unificadora, integradora. El funcionament estèreo respecte les funcions de l’hemisferi dret i l’esquerre.  Per tal que, tots dos hemisferis treballin entre si fa falta la comunicació.


A continuació, he decidit penjar certa informació sobre els hemisferis, ja que m'ha semblat bastant interessant (la informaciño està en castellà):

"Funciones del hemisferio derecho
La parte derecha está relacionada con la expresión no verbal.
Está demostrado que en él se ubican la percepción u orientación espacial, la conducta emocional (facultad para expresar y captar emociones), facultad para controlar los aspectos no verbales de la comunicación, intuición, reconocimiento y recuerdo de caras, voces y melodías. El cerebro derecho piensa y recuerda en imágenes.
Diversos estudios han demostrado que las personas en las que su hemisferio dominante es el derecho estudian, piensan, recuerdan y aprenden en imágenes, como si se tratara de una película sin sonido. Estas personas son muy creativas y tienen muy desarrollada la imaginación.

Funciones del hemisferio izquierdo
El hemisferio izquierdo es el dominante en la mayoría de los individuos.
Parece ser que esta mitad es la más compleja, está relacionada con la parte verbal.
En el se encuentran dos estructuras que están muy relacionadas con la capacidad lingüística del hombre, el "Area de Broca" y "Area de Wernicke"(áreas especializadas en el lenguaje y exclusivas del ser humano).
La función especifica del "Area de Broca" es la expresión oral, es el área que produce el habla.
Por consiguiente, un daño en esta zona produce afasia, es decir, imposibilita al sujeto para hablar y escribir.
El "Area de Wernicke" tiene como función específica la comprensión del lenguaje, ya que es el área receptiva del habla.
Si esta zona se daña se produce una dificultad para expresar y comprender el lenguaje.
Además de la función verbal, el hemisferio izquierdo tiene otras funciones como capacidad de análisis, capacidad de hacer razonamientos lógicos, abstracciones, resolver problemas numéricos, aprender información teórica, hacer deducciones..."


El text ha sigut extret d'aquesta pàgina web, i aquí podem trobar tota informació relacionada amb el cerbell i la neurologia:
http://www.pulevasalud.com/ps/subcategoria.jsp?ID_CATEGORIA=3393



dijous, 16 de setembre del 2010

DELICIUOS

El dia 16 de setembre de 2010 el professor de Gestió de la informació i TIC ens ha demanat crear una compte delicious i posar-la al perfil del blog.

Els passos per enregistrar-se són els següents:
1. Entrar a la pagina: http://www.delicious.com/
2. Clicar en Join Now
3. Sign up for Yahoo
3. Crear una compte Yahoo
4. Entrar a la compte

Com penjar el compte de delicious al blog?
1. Entrar el teu propi blog
2. Opció de Disseny
3. Afegeix un gadget
4. Buscar la llista d'enllaços
5. Afegir el titul, el URL,...
6. Desar-ho