dijous, 30 de setembre del 2010

Wikipedia, Wikis i Creative Commons.

WIKIPEDIA


És la enciclopedia online més visitada i més coneguda arreu del món. Está formada per un wiki (document editable), que permet el lliure ús de la pàgina, possibilitant als usuaris: crear, modificar, esborrar, enllaçar un text. Per aquest motiu s'actualitza constantment, i avui dia podem trobar més de  40.00 articles en castellà i més de 2.500.000 en anglés. En aquesta web podem trobar biografies de cantants, futbolistes, científics,actors, definicions, fets universals..


El fet de que tothom pugui accedir i modificar a qualsevol informació que hi hagi exposada a la pàgina, ens podria donar un cert punt de desconfiança ja que pot no ser cert allò que han aportar, per aquest motiu hem de saber que Wikimedia (una entitat sense ànim de lucre), és l'encarregada del seu gestionament, unes vuit persones són les responsables de revisar totes les aportacions que fan els cibernàutes i, en cas de que la informació sigués errònea esborrar-la. Wikipedia cada dia compta amb més recolzament i més recursos per a fer-ho i això ens transmet fiabilitats, fins i tot han creat un dispossitiu online que detecta la informació errònea o poc apropiada quan algú la introdueix.


Si volem aportar informació enciclopèdica o altres artícles, podemos editar-los, els ellnaçem i així els compartim.


  • Hi ha la mateixa informació a tots els idiomes? Això és bó o dolent?



No, els continguts són diferents, en alguns idiomes surt més informació que en d'altres i informació diferent. Si per exemple busquem un poble de Barcelona, ens sortirà moltísissima més informació en català que en anglés.
Això és bó, ja que lo important és que aparegui la informació ja sigui en un idioma o en un altre.

  • S'assemblen els artícles en la forma?
Sí, tots els artícles tenen una estructura igual o molt similar. A la dreta hi ha la fotu, el primer text que apareix és una petita introducció, surten enllaços, bibliografia, referències..

  • Com es modifiquen els articles?
Per modificar un artícle cal tenir un compte a la web, accedir-hi i li donem a la pestanya "modificar", una vegada editat el text clickem a "desa".

  • És cert el que possa a la wikipedia?
Gairabé tot el que hi ha és cert, hi han molt pocs actes vandàlics i la gent no acostuma a afegir informació falsa, i si es dòna el cas aquesta informació dura minuts ja que hi ha Un grup de vuit persones que treballen en aquesta web i s'encarreguen de que aquesta funcioni correctament i de supervisar-la. A més molts artícles tenen referències, la cual cosa dòna veracitat.

  • Qui fa els artícles?
Els artícles els comença una persona però poc a poc diferents usuaris van afegint informació, degut a que cualsevol persona que estigui registrada pot editar-ho, un article pot estar escrit per més de 500 persones.



www.wikipedia.com




ELS WIKIS


Bé de la paraula wiki-wiki que prové de Hawaii i significa molt ràpid. Els wikis són un document editable, que permeten l'edició simultànea de la informació a varies persones a l'hora. Estàn disenyades per a gestionar la informació de manera col·lectiva i permeten editar, compartir, copiar, enllaçar la informació amb només tres botons: editar, enllaçar i guardar. En resum, són documents que van agafant forma quan han estat editats per varies persones. Amb el botó editar és amb el que aconseguim passar de tenir una pàgina només de lectura a una editable.

He penjat uns vídeos que parlen de la wikipedia i dels wikis i que crec que ajuden bastant a comprendre que són i per a que serveixen.





















DRETS D'AUTOR I CRATIVE COMMONS.



"Els Drets d'autor (copyright, de símbol ©) són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria de països per als autors d'"obres originals" incloent-hi obres literàries, dramàtiques, artìstiques i intel·lectuals."
 

 Vídeo explicatiu:








Per protegir una imatge, un text, un blog.. anem a la pàgina: http://es.creativecommons.org/

Classificació dels drets d'autor:

  • Domini públic: l'autor renuncia completament als seus drets o aquests han caducat.
  • Programari lliure sense protecció heretada: se subministra el codi font i se'n pot crear una obra derivada sense que aquesta tingui cap obligació de protecció. Moltes llicències pertanyen a aquesta classe, per exemple: Academic Free License v.1.2; Apache Software License v.1.1; Artistic; Attribution Assurance license; BSD License; MIT License; University of Illinois/NCSA Open Source License; W3C Software Notice and License; etc.
  • Programari lliure amb protecció heretada: Algunes restriccions s'apliquen a les obres derivades. Entre les llicències d'aquesta categoria hi ha: Artistic License; Common Public License v.1.0; GNU General Public License v.2.0; GNU Lesser General Public License v.2.1; Mozilla Public License; etc.
  • Programari de propietat (a voltes anomenat propietari o privatiu): Es protegeix contra còpia, modificació i redistribució.


Cliquem a la pestanya on possa "llicències", "triar una llicència" i allà triem el tipus de restrinció que volem, si volem permetre el seu ús comercial, si volem que estigui destinada a l'ús públic, si volem tenir tots el drets reservats..
Per pujar al blog la icona de drets reservats hem de copiar el text que en sortirà després d'haver triat el tipus de llicència i pujar-ho al blog  anant a disseny, afegir un gadget, HTLM/Java...


(El meu creative common del blog)





IMPORTANT!


Abans d'agafar una foto em de mirar si aquesta té drets reservats o està destinada per l'ús públic. Hi ha pàgines webs que contenen imatges per a l'ús públic, com per exemple:
www.freefoto.com
http://www.picasa.google.com/
http://www.flickr.com/


Però tot i haver pàgines webs on la gent penja les seves fotografíes, hi han algunes que estàn protegides, i si trobem una que ens permet el seu ús, hem de citar SEMPRE el lloc d'on l'em extret amb un enllaç.


Buscar fotografies al flickr amb creative commons.



Per buscar fotografies al flickr i que en surtin directament les que tenen "some rights reserveds" i per tant, s'ens autoritza pel seu ús, li donen a "búsqueda avanzada" i a "Buscar sólo dentro de contenido con licencias de Creative Commons".





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada