dilluns, 29 de novembre del 2010

JCLIC



Treball territori

ESCOLA INFANT JESÚS

ACOMPANYAMENT A L’ESCOLA INFANT JESÚS:
El dimarts vam realitzar l'acompanyament a l'ecola amb el nostre padrí o padrina. La meva padrina va ser l’Anna Armengol Sala i vaig anar a l’escola Infant Jesús. Està situada al carrer Avenir (barri Gràcia-St.Gervasi, Barcelona), és escola privada i religiosa (cristiana) i que ofereix desde llar d’infants (p1, p2, amb quatre classes per P1 i dues per P2), educació infantil, primària i secundària (dos classes per curs) i batxillerat. La seva metodologia a la llar d'infants és l'experimentació. La població que va a l'escola és mitjana alta-alta. (http://www.infantjesus.com/)

El meu horari era de 9:00 a 17:00, i vaig quedar amb l’Anna a les 8:30 a la parada de tramvia Francesc Macià. Al trobar-nos em va comunicar que estava malalta amb grip i bastanta febre i que per tant, només m’acompanyaria a l’escola per a avisar a les professores de què estaria jo tota sola amb elles, perque ella havia de marxar. Al arribar, vaig preguntar a la coordinadora d’educació infantil del centre si podia fer fotografies als nens i a les instal·lacions, i em va dir que a les instal·lacions si, però que als nens no els podia retratar la cara, només d’esquenes i què vigilés molt a l'hora de fer les fotos.
Quan van ser les 9,  vam anar a la classe de P1, em van presentar a les dues professores: la Marta i la Meritxell, i em vaig posar la meva bata de senyoreta i el cartellet amb el meu nom, per a què la gent del centre sàpigues que estava autoritzada per estar-hi.

Cada dia de la setmana fan activitats diferents i el dimarts tocava música. La classe estava ambientada amb música relaxant, els nens estaven pel terra jugant amb un munt de joguines de tot tipus i formes que estaven les parets de l’aula estaven totes decorades amb temes relacionats amb la tardor: hi havia molts cargols dibuixats i enganxats per tota la classe, joguines al terre: camions amb botons i sons, avions de peluix, telèfons, marietes, cercles, cotxes, animals.. les parets estaven plenes de murals de la tardor, collages amb fotos seves d’activitats que havien realitzat, com experimentar amb melmelada, experimentar amb galetes, pintar un quadre…
Després d’haver jugat durant una hora i d’haver anat rebent als últims companys, eren les 10:00 i era hora de canviar d’activitat. Primer recollim el material entre tots al temps que les senyoretes canten “Ja és hora de recollir, el material ha d’anar a dormir”. Un cop recollit el material comencem l’activitat: Bon dia, amb la tortuga titella. Les professores seien als nens mirant a la finestra, i van ensenyat fotos de carnet dels nens i a enganxar-les a un tren que hi ha sempre enganxat a la finestra i què es on posen les fotos dels nens que han vingut aquell dia a l’escola. Amb aquesta activitat fem que els nens comencin a autoreconeixe’s i a reconèixer als demés. Al acabar de veure les fotos miren el tren i canten “un tren petitó”. Seguidament comencem amb la segona activitat del bon dia, què es mirar quin temps fa avui. Com feia sol, van cantar “sol solet”.
10:30 com els dimarts toca música i fan l’activitat especial, què es “la caixa de música”, una Caixa molt gran que conté d’altres més petites amb objectes dins. Les caixes portaven: una lluna (la lluna la pruna), un peix (peix peixet), una castanya (la castanyera), un cargol de peluix (cargol treu banya).
11:00 joc lliure. Les professores els reparteixen joguines diferents a les de les 9 h i els nens experimenten i descobreixen coses noves amb elles. Les professores es dediquen a observar que els nens es moguin per tota la classe, respectin als companys, es fixen en quines joguines els hi agraden més..
11:30-11:55 és l’hora del pati. Ja poden gaudir dels tobogans, motos, cotxes, xilòfons, pilotes que hi han fora. Els nens juguen entre ells i passen una bona estona, el fred sembla no ser cap inconvenient per a que s’ho passin d’allò més bé.
11:55-12:00 recollim els materials entre tots i els deixem endreçats pel pròxim dia.
12:00-12:15 és l’hora de dinar (puré i iogurt). Les professores ensenyen els pitets dels nens i van dient: de qui és aquest pitet? Per tal de que el nen reconegui el seu, un cop repartits arriba la cuinera amb els nou plats, també venen 2 monitores per ajudar a les professores a donar de menjar als nens. Hem de tenir en compte que el Martí i la Mar estan a dieta i per tant menjaran una altre cosa. Un cop han acabat de menjar, li canviem els bolquers a tots i les profes apunten a la agenda si han menjar bé els nens, si han plorat molt avui o s’han adormit...

13:00 hora de dinar i fer la mig diada.
15:00 és hora de començar la classe de nou, encara hi ha nens que dormen i els hem de despertar. Arriben el Pablo i l’Anna, i les professores comencen a treure joguines noves: figueretes d’animals, posen una catifa al terra que te dibuixada una autopista per a que els nens juguin amb els cotxes.. cada nen juga amb la joguina que més el crida l’atenció, la Mar i la Nahia miren les fotos i els murals que hi ha per la classe, en Martí segueix plorant..
16:00-16:30 hora del berenar (fruita triturada i una galeta).

16:30 canvi de bolquers i hora de pentinar-los i preparar-los per a quan vinguin els pares.
16:50-17:00 els nens esperen als seus pares asseguts en unes cadiretes de fusta i un cop vinguin a buscar-los marxen cap a casa.


Va ser una experiència molt enriquidora per a mi. Mai no havia tingut un contacte tan directe amb els nens dins d'un aula i em va agradar moltiíssim, el qual em motiva i em dona forces per a continuar estudiant i poder exercir d'aquí uns anys la professió que m'agrada.


Breu video resum del dia a l'Escola Infant Jesús:

dissabte, 13 de novembre del 2010

Cançó audacity

http://audacity.sourceforge.net


Audacity és un programa d'ordinador editor d'audio, que permet gravar i editar sons, i és gratis. 

Aconsegueix Audacity. Pots obtenir Audacity des de la pàgina:http://audacity.sourceforge.net/
Segueix l'enllaç que diu "Download".
Si fas servir Windows, segueix el següent enllaç directe:http://audacity.sourceforge.net/download/windows. Després selecciona l'enllaç que digui "Installer". Guarda l'arxiu al vostre ordinador. 

Recursos:
  • Importar i exportar arxius d'àudio,Gravar, escoltar i editar arxius d'àudio.
  • Es pot canviar la tonalitat sense modificar el tempo.
  • Es pot canviar el temps sense modificar la tonalitat.
  • Podeu crear els seus vells cassets, cintes o acetats en àudio digital, suprimint sorolls i clics.
  • Pot aplicar múltiples efectes com: Amplify, Bassboost, Compressor, Tiro, Equalization, Fade in, Fade out, FFT Filter, Normalize, Phaser, Repeat, Reverse, Wah Wah.

Més informació:http://www.enciclopediacecilia.org/biblioteca/Gu%C3%ADa_r%C3%A1pida_para_usar_Audacity


Pàgines amb tutorials de com utilitzar l'Audacity:


http://www.jesusda.com/docs/ebooks/ebook_tutorial-edicion-de-sonido-con-audacity.pdf
http://www.educa.madrid.org/web/cifp.joseluisgarci.alcobendas/encis/?p=244


Per acabar uns videos tuutorials per a saber utilitzar les eines bàsiques de l'Audacity:









VIDEO BLANQUERNA

dijous, 11 de novembre del 2010

FLUXOGRAMES

Els fluxogrames:

Els fluxogrames són representacions gráfiques que ens permeten observar de manera completa, sencilla i diferent, un procés o una determina activitat en molts casos, complexa.
Aquests s'acostumen a elaborar quan hi han processos/activitats, complexes, amb molts components, amb moltes variables... ja que mitjançant aquesta metodologia tenim una visió clara i ordenada d'un complex procés, en el qual veiem clarament com comença i quins diferents camins podrem adquirir fins a arribar a l'objectiu final que es vol assolir.
Emplearem unes icones o unes altres depenent de l'acció que anem a realitzar.

A continuació us mostrasré una imatge on surt una breu explicació de les tres bàsiques:





Per a la creació del nostre fluxograma, utilitzarem la página on-line: http://www.gliffy.com/, tot i que també n'hi ha d'altres programes com ara Free Mind (aquest s'ha de descarregar).


En Jordi Simón, ens ha encarregat la tasca de: crear a Gliffy un diagrama de flux que representi l'acció travessar una cruïlla on hi ha semàfors, exportar-ho a jpg i penjar els resultats, comentats, al bloc.

Passos a seguir per a fer el fluxograma:



1. Anar a la pàgina web:  http://www.gliffy.com/
2. Registrarte (sing up free), cal acceptar les condicions i una cop fet el registre, validar el teu e-mail amb el codi que t'enviin per correu.
3. Un cop validada l'adreça anar un altre cop a l'adreça electrónica: http://www.gliffy.com/
4. File, new, use a giffly template, blank.
5. Començem el nostre fluxograma amb l'icone de la rodona, ja que marca un inici.
6. Les icones es troben a la barra vertical de l'esquerre.
Les rodones es troben a Basic shapes al igual que els cuadrats, i els rombos a Flow chart.
7. Un cop acabat, per contectar les diferents icones, utilitzem la línea conectora.
8.Per guardar-ho anem a: File, Save as... (i li possem un títol).
9. Un cop guardat, nosaltres per a penjar-ho al blog, hem de tornar a anar a File, Export as a image JPG, i se'ns guardarà com si fos una imatge en format .jpg.
10. Per últim només calg penjar-la al blog, amb l'icone del costat de Enlace. Busquem a quina carpeta es troba la foto, la seleccionem i es pujarà al blog. 
 
EL MEU FLUXOGRAMA:
 




  • A continuació, he penjat un vídeo que parla dels fluxogrames que crec que és bastant interessant i que ens pot ajudar per entendre que són i per a que serveixen.








  • Un parell de vídeos tutorials del programa Free Min:





 





Altres llocs on podem torbat informació sobre els fluxogrames:

http://www.infomipyme.com/Docs/GENERAL/Offline/GDE_04.htm
http://www.monografias.com/trabajos53/diagrama-de-flujo/Image7256.gif
http://es.wikipedia.org/wiki/Diagrama_de_flujo
http://mis-algoritmos.com/aprenda-a-crear-diagramas-de-flujo

EL DINAR DE NADAL. CMAPS

CMAPS:

"És un programari multiplataforma per a crear mapes conceptuals, per mitjà d'unes aplicacions escrites en Java. Permet tant el treball local individual, com en xarxa, ja sigui local, o en Internet, de manera que facilita el treball en grup o col.laboratiu. Aquesta eina possibilita la navegació pels mapes realitzats, el que els converteix en interactius. Es poden enllaçar i indexar pràcticament tot tipus d'arxius, amb la possibilitat d'afegir informació contextual a cada un dels conceptes o nodes del mapa."

En aquesta pàgina web ens explica com utilitzar el programa:

http://www.slideshare.net/farnet/cmaps-tools

EL MEU CMAP:



VIDEOS TUTORIALS:









En la web oficial de Cmaps, hi ha un apartat de suport on explica com crear un document, com guardar el cmap i altres...

http://cmap.ihmc.us/Support/Help/

dimarts, 9 de novembre del 2010

dimarts, 26 d’octubre del 2010

POWER POINT REVISTA IN-FÀN-CI-A


Aquest és el power point que vem fer la Martam l'Eva i jo per al treball de la revista educativa de seminari.


DE DINTRE D'UNA POMA (NOTEFLIGHT)

Avui a classe de música hem començat a utilitzar el porgrama Noteflight, i hem escrit una partitura online.

diumenge, 24 d’octubre del 2010

RETALLAR, ESCALAR I ESBORRAR AMB GIMP.

DIJOUS 21 D'OCTUBRE.

Avui, a classe de GTIC el Jordi ens ha manat una activitat amb el GIMP per a fer a casa. Es tracta de que, amb la imatge que ens va passar fa uns dies, fem 3 variacions i les penjem al blog. Hem de:
-Retallem un troç d’imatge.
-Escalar la imatge posant unes dimensions diferents a les originals.
-Esborrar un element de la imatge.
RETALLAR:
1.    Obrim el programa GIMP, i anem a la pestanya “Archivo”, “Abrir” i seleccionem la foto que volem editar, en aquest cas firalsbellvis2009.jpg
2.    Un cop oberta la imatge hem de buscar a la “Caja de herramientas” l’icone del cuter, que és el qual ens permet retallar.
3.    Amb el cúter seleccionem el troç d’imatge que volem retallar, i un cop decidit, cliquem dos cops a sobre i es retallarà. Jo he decidit retallar la roba estessa.
4.    Per acabar, anem a “Archivo”, “Guardar como” i ho guardem.


ESCALAR:
  1. Arxiu, Obrir, i triem la imatge que volem redimensionar (en el nostre cas treballarem amb la mateixa).
  2. Un cop inserta la imatge, anem a la pestanya “Imagen”, “Escalar”, i insertem les noves mides que volem que tingui la nostra fotografía, en el meu cas he triat les dimensions de 900x601.
  3. Redimensionada la imatge, només cal guardar-la: “Archivo”, “Guardar como” i ho guardem.






ESBORRAR UN ELEMENT:
1.    Anem a la pestanya “Archivo”, “Abrir” i triem de nou la imatge de les dones.
2.    Per facilitar-nos la clonació, seria convenient ampliar la imatge. Això es possible si cliquem a la icona de la lupa que es trova a la “Caja de herramientas” i a “Ampliar”.
3.    Quan ja tinguem el troç d’imatge que volem esborrar suficientment ampliat, podem començar la clonació amb l’icone del segell de fusta.
4.    Per clonar cliquem “Control” a la zona que amagarà l’objecte que volem esborrar.
5.    Un cop esborrat (el sabó en el nostre cas), per últim ens caldrà guardar-la anant a: “Archivo”, “Guardar como” i la guardem.





IMATGE ORIGINAL:



dimecres, 20 d’octubre del 2010

AMBIENT SONOR.

Itinerari sonor del dimecres 20 d'octubre:
  • El despertador
  • La veu de ma mare
  • El secador
  • La porta de casa
  • Els ocellets
  • Cotxes
  • Les barreres del tren
  • Gent de l'estació
  • El tren
  • Gent del tren
  • La veu de la Marta
  • El ferrocarril
  • Gent del ferrocarril
  • Cotxes



REDIMENSIONAR IMATGES AMB EL GIMP.

A la última classe de GTIC, el Jordi ens va donar una imatge amb les següents dimensions: 3456 pixels d’amplada x 2304 d’alçada i ens va demanar que escalèssim la imatge a 600 pixels d’amplada i que desprès la pujèssim al blog.
Per escalar la imatge, ens hem de descarregar el programa GIMP, que és un editor d'imatges. Un cop descarregat e instal·lat el programa els passos que em de seguir són els següents:

  1. A la barra d’eines clicar Arxiu, Obrir (i triar la imatge que volem redimensionar).
  2. Un cop inserta la imatge, anem a la pestanya Imatge, Escalar, i insertem les noves mides que volem que tingui la nostra fotografia.
  3. Redimensionada la imatge, només falta guardar-la.

dimarts, 19 d’octubre del 2010

Projecte 1x1

VIDEO PROJECTE 1X1Edu3.cat







NOTÍCIES RELACIONADES:


SE EXTIENDE EL USO DE ORDENADORES EN LAS AULAS.
La mitad de los institutos de Cataluña ya se han inscrito para participar en el proyecto educar 1x1, que promueve la digitalización. Los ordenadores se introducen en las aulas como herramienta de trabajo, además de un proyector y una pizarra electrónica conectada a un ordenador, acceso a Internet y red Wi-Fi. Hasta ahora se han adherido 527 centros y se prevé que en septiembre participarán 80.000 alumnos. La previsión es que todas las aulas de secundaria, de primero a cuarto de ESO, estén digitalizadas en tres años. El proyecto educar 1x1 supone un cambio tecnológico en la educación, pero también un nuevo modelo pedagógico para mejorar el aprendizaje. Para hacerlo realidad este curso se han distribuido 51.602 ordenadores entre los alumnos, un 16% de los cuales se han concedido mediante becas.





EDUCAT 1X1.
EDUCAT 1X1.

EduCAT 1x1 es un Plan realizado en Cataluña que pretende que de ahora en adelante el ordenador  pase a ser un elemento tan básico como es el libro de texto y que cada alumno tenga acceso a un ordenador suministrando la base para la educación de los alumnos en la “vida en un mundo conectado”. Para ello hay que digitalizar antes el aula, familiarizando tanto a alumnos como a profesores en el uso de estas herramientas tecnológicas y adecuando los procesos de aprendizaje, enseñanza y organización de los propios centros y de su entorno. Este Plan tiene dos modalidades: Libro digital – Modelo 1:1 y Libro digital – Libro papel. Aunque al inicio del proyecto EduCAT era posible
implantar ambos modelos, en la actualidad los centros solo pueden acogerse al primero de ellos.

1.LIBRO DIGITAL:

Este modelo apuesta por la coexistencia entre el libro digital y la disposición de un ordenador por cada alumno, siendo los propios alumnos los responsables del mantenimiento y el cuidado de los equipos.

Requisitos para llevarlo a cabo.

Los docentes deberán comprometerse a planificar sus asignaturas de modo que el alumno tenga que realizar el 60% de las materias utilizando herramientas tecnológicas como los libros de textos digitales y los cuadernos de ejercicios digitales.
A su vez, el equipo docente deberá cumplimentar los cuestionarios de evaluación
para cada materia al final de cada mes. Los centros pondrán a disposición un ordenador
por cada uno de los docentes. Por otra parte, todos los alumnos,
tanto de centros públicos como de centros concertados, tendrán acceso a una oferta cofinanciada por el Departamento de Educación, con lo que accederán a ordenadores a coste muy reducido. Finalmente, contarán con los libros digitales de Ciencias Naturales, Tecnología, Matemáticas, Catalán, Español, Inglés y Ciencias Sociales.

2.LIBRO DIGITAL - LIBRO TRADICIONAL

Este modelo se centra en la coexistencia entre el libro digital y el tradicional,alternando actividades del libro de papel y del digital. Los ejercicios podrán realizarse en los ordenadores del centro o en los de casa. Si este modelo funciona correctamente, podrá pasarse a la modalidad 1:1 (1 alumno - 1 ordenador) y sustituir los libros tradicionales por los digitales. En esta modalidad, los docentes se comprometerán también a cumplimentar los cuestionarios de evaluación para cada materia al final de cada mes. Sin embargo, solo tendrán que dedicar el 25% de las clases a actividades realizadas con herramientas digitales. Por otro lado, los centros que se acojan a este plan tendrán que habilitar al menos un aula de informática abierta fuera del horario de clase para que los alumnos puedan realizar los
ejercicios que se les pide.



Imatge extreta de: http://www.flickr.com/photos/mauriciomacri/4596660220/

http://www.tv3.cat/videos/1473819

http://blocs.tinet.cat/blog/erdrag/category/25/mon-educatiu/2008/10/06/les-tic-a-les-escoles

Educació lenta

Seminari, Dijous 19/10/2010

Educació lenta.

Avui a classe de seminari, hem continuat exposant els treballs de revistes infantils amb l'Aida i la Nona. Les nostres companyes han triat de la revista Guix Infantil, un article que parla sobre "L'educació lenta" escrit per Joan Domènech, autor del llibre "Elogi de l'educació lenta".
A més de l'exposició amb Prezi, han preparat una sèrie d’activitats que haviem de completar i així veien si haviem estat atentes a l'explicació.

Domènech ens explica tot el que hem de saber de l'educació lenta. Diu que aquesta, proposa una educació més acurada i pausada. Un terme molt important que es va repetint al llarg de l'article és el del temps. L'autor califica la nostre societat com una societat estressada, pressionada, impacient, atabalada, que ho volt aconseguir tot de manera fàcil, còmoda i ràpida, que ha de fer moltes coses i de vegades per no saber organitzar-nos ens veiem limitats pel temps. Doncs el mateix passa en l'educació, la manca de planificació i de temps fa el rendiment escolar i l'evolució docent no sigui la desitjada.


Ara bé, parem-nos a pensar uns minuts si en el context en el qual vivim seria possible posar en pràctica aquesta proposta d'educació lenta. [...] La resposta és: NO.
Les circumstàncies que ens envolten no ens ho posen gens fàcil. Els professors que són els que podrien donar el primer pas aplicant el projecte, per exemple prendre's més temps per a donar un temari determinat que el mestre consideri important i dedicar-ne menys estona a altres unitats més secundàries, portant així un ritme adequat per a l'aprenentatge del nens. Com diu l'article: de vegades menys és més, referint-se a que és millor centrar-nos en una sola cosa i dedicar-li temps que no pas tenir el nostre cap ple d'idees, ja que acabem confonent conceptes i oblidant-los amb el pas del temps. Un altre obstacle són les famílies, que pressionen constantment a l'escola i a l'Administració per avançar e intensificar els aprenentatges dels seus fills.
A dia d'avui, per aquest i molts altres factors adversos, tot i que molta gent aposta per una educació lenta no s'ha pogut implantar.
Per últim, un cop finalitzada l’exposició, completades les activitats que han portat per a nosaltres i acabar amb un petit debat sobre el tema, hem posat data d’entrega del treball “recerca a la biblioteca de Blanquerna”.



A continuació us deixaré un parell d'enllaços que he trobat i que m'han semblat prou interessants.



El seminari dia a dia.

El seminari dia a dia.
Ara parlaré una mica de tot el que hem fet a seminari fins a dia d'avui que és dimarts dia 19 d'octubre de 2010.  Primer de tot abans de començar a explicar el que hem fet a les classes, dir que la direcció del blog de seminari és: http://seminarijordisl.blogspot.com/ i que el nostre tutor és el Jordi Simón.


El primer vàrem fer una mena de presentacions individuals en veu alta per a començar a conèixe’ns entre nosaltres i vàrem estar comentant e interpretant una fotografia que està al blog de seminari que tracta d’una mà que agafa un ou amb molta cura i que té com a missatge que les coses no es poden fer i presentar de qualsevol forma sinó que les hi hem de dedicar temps i requereixen esforç, i al acabar la classe vàrem llegir i comentar la normativa acadèmica.

Un dia després vàrem tenir les entrevistes individuals amb el nostre tutor de seminari, i les darreres setmanes vam començar les exposicions sobre la revista infantil (van començar en aquest ordre i amb els següents articles:Vanessa-Gisela-Roser “El fracaso escolar”, Carla-Núria-Clara “El bilingüismo”, i avui Aida-Nona “Educació Lenta”), vam fixar un dia per a que tothom es llegís el llibre i data d’entrega del treball que hem de fer sobre el llibre “Educació i vida quotidiana”, després en Jordi va proposar un altre treball que s’anomena “La mirada educativa” i per demà hem de portar l’itinerari d’ambient sonor i el blog en perfecte estat.







Imatge extreta de: