dimarts, 19 d’octubre del 2010

Educació lenta

Seminari, Dijous 19/10/2010

Educació lenta.

Avui a classe de seminari, hem continuat exposant els treballs de revistes infantils amb l'Aida i la Nona. Les nostres companyes han triat de la revista Guix Infantil, un article que parla sobre "L'educació lenta" escrit per Joan Domènech, autor del llibre "Elogi de l'educació lenta".
A més de l'exposició amb Prezi, han preparat una sèrie d’activitats que haviem de completar i així veien si haviem estat atentes a l'explicació.

Domènech ens explica tot el que hem de saber de l'educació lenta. Diu que aquesta, proposa una educació més acurada i pausada. Un terme molt important que es va repetint al llarg de l'article és el del temps. L'autor califica la nostre societat com una societat estressada, pressionada, impacient, atabalada, que ho volt aconseguir tot de manera fàcil, còmoda i ràpida, que ha de fer moltes coses i de vegades per no saber organitzar-nos ens veiem limitats pel temps. Doncs el mateix passa en l'educació, la manca de planificació i de temps fa el rendiment escolar i l'evolució docent no sigui la desitjada.


Ara bé, parem-nos a pensar uns minuts si en el context en el qual vivim seria possible posar en pràctica aquesta proposta d'educació lenta. [...] La resposta és: NO.
Les circumstàncies que ens envolten no ens ho posen gens fàcil. Els professors que són els que podrien donar el primer pas aplicant el projecte, per exemple prendre's més temps per a donar un temari determinat que el mestre consideri important i dedicar-ne menys estona a altres unitats més secundàries, portant així un ritme adequat per a l'aprenentatge del nens. Com diu l'article: de vegades menys és més, referint-se a que és millor centrar-nos en una sola cosa i dedicar-li temps que no pas tenir el nostre cap ple d'idees, ja que acabem confonent conceptes i oblidant-los amb el pas del temps. Un altre obstacle són les famílies, que pressionen constantment a l'escola i a l'Administració per avançar e intensificar els aprenentatges dels seus fills.
A dia d'avui, per aquest i molts altres factors adversos, tot i que molta gent aposta per una educació lenta no s'ha pogut implantar.
Per últim, un cop finalitzada l’exposició, completades les activitats que han portat per a nosaltres i acabar amb un petit debat sobre el tema, hem posat data d’entrega del treball “recerca a la biblioteca de Blanquerna”.



A continuació us deixaré un parell d'enllaços que he trobat i que m'han semblat prou interessants.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada